21 december 2016
Groeten van Ben

Wat is 4G en wat kun je ermee?

Regelmatig krijg ik van klanten de vraag wat 4G is en waarom je dat moet nemen. Is dat nu echt zo snel? 3G is toch goed genoeg? Wat merk je als je 4G gebruikt? Daarom ga ik vandaag op bezoek bij Richard Marijs, Technology Strateeg bij T-Mobile. Hij weet alles van het netwerk en 4G. Handig!  Ik maak gebruik van het netwerk van T-Mobile om te bellen, sms-en en internetten. Met Richard praat ik over 4G, wat dat nu precies is en wat je ermee kunt.

Als je nu op internet surft of het nieuws volgt kom je 4G de laatste tijd veel tegen. Het beste 4G, het snelste 4G… Maar wat is 4G nu eigenlijk Richard?

4G staat eigenlijk voor de 4e generatie van het mobiele netwerk. Het eerste netwerk kan niemand zich meer herinneren. Het tweede netwerk gebruikt GSM techniek, en hier kon je eigenlijk alleen maar mee bellen en sms’en. Het derde netwerk is het UMTS/HSPA netwerk, beter bekend als 3G, waarmee je kunt bellen (UMTS) als ook mee internetten (HSPA). Dit 3G-netwerk wordt nog steeds flink gebruikt. En daarna kwam 4G. De 4e generatie van mobiele netwerken.

Dit netwerk is gebouwd voor de toekomst, en daarom puur gebouwd voor datacommunicatie (mobiel internet). Doordat daar de focus op lag is het veel sneller en ‘zuiniger’ dan andere technieken en netwerken. Dit komt doordat het met de nieuwste technologieën gebouwd is puur voor datagebruik, waardoor het een stuk efficiënter is. Er zijn namelijk geen oude technieken om ouderwets mee te kunnen bellen gebruikt.

 Wat merk je hier zelf van? Met 4G gaat het laden van filmpjes veel sneller, je kunt zelfs facetimen (video-bellen) met goede kwaliteit in een immens druk gebied met veel mensen (zoals Koningsdag in Amsterdam). Het komt er eigenlijk op neer dat 4G efficiënter is in dataverkeer, zeker op het moment dat veel mensen tegelijkertijd en op dezelfde plek gebruik maken van mobiel internet.

Je zegt dat 4G alleen gebouwd is voor dataverkeer. Maar hoe zit het dan met bellen en sms’en?

Op dit moment kun je nog niet bellen over 4G. Als je gaat bellen (of wordt gebeld) dan schakelt je telefoon automatisch en snel over op het 3G netwerk. Daar merk je niks van. 4G is voorlopig echt alleen voor datagebruik en 3G gebruik je dan voor bellen en sms’en.

Hoe heb jij zelf de overstap van 3G naar 4G meegemaakt? Wat zijn jouw ervaringen?

De eerste keer dat ik met mijn iPhone 5 de overstap maakte naar 4G was een enorme verandering. Ik ging van gemiddeld 5Mbps en een internetverbinding die niet altijd zo snel reageerde, naar het kunnen internetten en zelfs video-streamen onderweg. Voorheen was dat echt niet mogelijk. Vroeger surfte ik in de trein op het internet via 3G, ik verstuurde een appje en ik bekeek mijn e-mails. Nu kan ik hele series kijken in de trein met Netflix en kan ik tegelijkertijd werken. Daarnaast is de snelheid 5 keer sneller geworden. In het begin was er nog niet overal 4G-dekking, maar nu is de dekking beter dan dat het ooit was met 3G.

Ik maak gebruik van het netwerk van T-Mobile. Hoe verschilt dit netwerk met het netwerk van Vodafone of KPN?

Bij de start van het uitrollen van het 4G netwerk heeft T-Mobile een andere strategie gehanteerd dan bijvoorbeeld KPN en Vodafone. T-Mobile wilde namelijk meer voor haar klanten. Het wilde niet alleen 4G uitrollen, maar meteen ook het netwerk waarmee gebeld wordt verbeteren. Hiermee werd 2G en 3G tegelijkertijd verbeterd en heeft de provider een netwerk gebouwd dat klaar is voor de toekomst. Daardoor duurde het iets langer, maar krijg je een betere ervaring, voor alle klanten. Ook voor jouw klanten en ook voor mensen zonder 4G-toestel. Het netwerk heeft veel meer capaciteit. Dat merk je bijvoorbeeld tijdens feesten en grote events, of op andere plekken waar veel mensen tegelijkertijd samenkomen. Er kan veel meer verkeer over het T-Mobile netwerk dan bij andere 4G netwerken. Vergelijk het bijvoorbeeld met een snelweg. Dit netwerk heeft veel meer rijbanen dan de netwerken van Vodafone of KPN, waardoor het meer verkeer aankan.  Tot slot ligt de gemiddelde daadwerkelijk behaalde snelheid van het T-Mobile netwerk zo’n 20 tot 30% hoger dan andere netwerken. En ook daar profiteer jij van mee.

Heb je nog leuke tips voor klanten die 4G gebruiken of willen gaan gebruiken?

Ik ben Netflix fan van het eerste uur. En dan is 4G echt wel een aanrader. Zeker voor mensen die veel in de trein reizen en niet altijd zin hebben om te babbelen met je medepassagier. Ik kijk nu ongeveer een half uur per dag Netflix in de trein, en dat kon voorheen niet. Toen kon ik alleen maar e-mailen en surfen, maar niet echt video’s kijken in de trein. Nu is het geen probleem om series zoals Suits of een  TV programma via de Uitzending gemist App te kijken op weg naar werk.

Wil je meer weten over mijn 4G netwerk en mogelijkheden, neem dan eens een kijkje op mijn netwerkpagina.

De groeten van Ben

WhW