2 september 2016
Denise

WhatsApp gaat data delen met Facebook

Het is al een tijdje geleden dat WhatsApp de end-to-end encryptie ging gebruiken. Met end-to-end encryptie zijn je berichten, foto's, video's, gesproken berichten, documenten en oproepen veilig en kunnen anderen deze niet inzien. Nu is er een nieuwe melding binnengekomen. De voorwaarden van Whatsapp zijn veranderd. Facebook krijgt de metadata van jouw WhatsApp. Metadata is de informatie over jouw WhatsApp gebruik.

Veel mensen hebben akkoord gegeven op dit bericht, zonder te beseffen wat dit precies inhoudt. Pas in het nieuws werd het duidelijk dat WhatsApp jouw gegevens gaat delen met Facebook.

De samenwerking tussen WhatsApp en Facebook

Sinds februari 2014 heeft Facebook WhatsApp overgenomen. Met de overname is Facebook op de achtergrond gebleven. Facebook hielp WhatsApp alleen om de app verder te ontwikkelen en te laten groeien. Maar dit is nu dus veranderd.

Wat kan Facebook met mijn WhatsApp gegevens?

WhatsApp gaat dus vanaf nu metadata delen met Facebook. Zo komt Facebook te weten met wie jij praat op WhatsApp en welke telefoonnummers in jouw contactenlijst staan.

1. Vriendschapsverzoeken op Facebook

Omdat Facebook nu inzicht krijgt in jouw adressenboek, zal Facebook ook betere vriendschapsverzoeken kunnen sturen aan de hand van deze gegevens.

2. Advertenties

Daarnaast kan Facebook aan de hand van jouw contacten gerichtere advertenties tonen. Dit betekent niet dat Facebook of WhatsApp jouw berichten kunnen inlezen. De advertentieselectie wordt alleen gedaan via informatie van jouw contactenlijst. Daarnaast zal je op WhatsApp geen advertenties voorbij zien komen. Dit wordt alleen op Facebook getoond.

3. Bedrijven kunnen met je appen

Bij sommige organisaties kun je je vraag al stellen op WhatsApp. Dit wordt uitgebreid. De smsjes die je nu krijgt, bijvoorbeeld van je mobiele aanbieder, zul je in de toekomst op WhatsApp ontvangen. Het voordeel is wel dat je controle blijft houden over welke bedrijven jou mogen appen.

4. Telefoonnummer en adressenboek bekend bij Facebook

Ten slotte wordt je telefoonnummer gekoppeld aan je Facebookaccount. Je telefoonnummer zal nooit openbaar gezet worden door Facebook of WhatsApp . Heb je geen WhatsApp maar een van je contacten wel? Dan wordt je telefoonnummer alsnog herkend door Facebook. Want Facebook heeft toegang tot de contactenlijsten van WhatsApp gebruikers.

Wat als ik niet akkoord gaat met de nieuwe voorwaarden?

Als je in eerste instantie niet akkoord gaat met de voorwaarden, kun je geen WhatsApp meer gebruiken. Dus als je WhatsApp wil blijven gebruiken, moet je akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden.

Ik wil liever toch geen data delen

Wil je liever niet dat WhatsApp metadata deelt met Facebook? Dan heb je 30 dagen, nadat je akkoord ben gegaan met de nieuwe voorwaarden, de tijd om dit uit te schakelen.

Accountinformatie delen uitzetten voor Android

1.Open WhatsApp;

2.Druk op de drie puntjes rechtsboven in het scherm;

3.Kies dan voor Instellingen;

4.Druk op Account;

5.Druk op het vinkje naast Mijn accountinfo delen, nu is het vinkje weg en deelt WhatsApp geen metadata met Facebook

2016-09-01 15_36_10-WhatsApp en Facebook [Read-Only] - Word.png

Accountinformatie delen uitzetten voor Apple

1.Open WhatsApp;

2.Druk rechtsonder op instellingen;

3.Druk op Account;

4.Schuif de slider naast Deel mijn accountinformatie naar links;

5.Nu komt er een pop-up naar boven, klik hier op Niet Delen

Het is dus aan jou de keuze of je je metadata laat delen met Facebook. Maar let wel op. Als je eenmaal de machtiging uit heb gezet, kun je dit niet meer terugdraaien.

WhW