Skip to main content

¡® in het buitenland

Wat zijn de tarieven in het land waar ik heen ga?

Kies hieronder het land waar je naartoe gaat. Je krijgt dan twee tabellen te zien: één met de tarieven die in dat land gelden, en een tabel waarin je kunt zien van welke netwerken en providers je gebruik kunt maken van je mobiele abonnement.

Kosten in het buitenland

Vind hieronder een overzicht van de bel, sms en internet kosten van elk land.

Netwerk & diensten in %country

Let op: bel je vanuit Nederland naar een internationaal nummer? Dit valt NIET binnen je bundel. Voor bellen van Nederland naar een Europees nummer betaal je € 0,23 per minuut.


Bel, SMS en internet in het buitenland

Binnen de EU kun je bijna altijd je hele internetbundel gebruiken, hierop zijn 2 uitzonderingen: Heb je een 10.000 MB bundel, dan kun je in de EU 8.000 MB gebruiken. Heb je de Onbeperkt Internet bundel die ik t/m 2009 heb aangeboden? Dan kun je in de EU 16.000 MB gebruiken.

De EU is groter dan het Europese continent. Ook op bijvoorbeeld de Canarische Eilanden, in Noorwegen en in IJsland kun je bellen en internetten uit je bundel. Maar niet alle landen in Europa zijn onderdeel van de EU. Daarom kun je in bijvoorbeeld Turkije en Zwitserland niet internetten en bellen vanuit je bundel.

Alle blauwe landen op de kaart behoren tot zone EU, daar kun je dus gewoon van je bundels gebruik maken. Nog niet helemaal duidelijk? Kies dan jouw land uit de lijst en kijk welke tarieven daar gelden.

Zit je op zee (Zone 4; maritiem gebied)? Dan vallen alle kosten buiten je bundel. Maritiem gebied is ook als je met de boot reist tussen Europese landen, denk bijvoorbeeld aan de oversteek tussen Nederland en Groot-Brittannië of de veerboot naar Scandinavië. Je kunt zelfs al in Zone 4 zitten terwijl de boot nog aan de kade is. Op de boot zit namelijk een satelliet ontvanger en zodra die aangezet wordt en je telefoon daarmee verbinding maakt zit je in Zone 4. En de kosten van bellen en internetten in deze zone lopen heel snel hoog op!

Tip: Zet je dataroaming / mobiel internet uit zodra je aan boord gaat!

De meeste telefoons staan standaard ingesteld om verbinding te maken met het netwerk met het beste bereik. Het kan hierdoor zijn dat je telefoon verbinding maakt met een netwerk van buiten de EU terwijl je wel gewoon in de EU bent. Hier moet je vooral op letten als je vlak bij de grens bent. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat jouw telefoon automatisch met een Turks netwerk verbinding maakt, terwijl jij je nog in Griekenland bevindt. De kosten die je dan maakt vallen buiten je bundel.

Tip: Let dus goed op met welk netwerk je telefoon verbonden is als je naar een grensgebied gaat. Als je er zeker van wilt zijn dat dit niet gebeurt, kun je handmatig het netwerk instellen.

Net als met bellen, internetten en sms'en verschillen de tarieven voor gebeld worden per zone. Als je binnen Zone EU blijft, is gebeld worden gewoon gratis. Daarbuiten geldt wel een toeslag voor gebeld worden.

Als er extra kosten zijn, betaalt degene die in het buitenland is deze kosten. Als jij bijvoorbeeld in vakantie bent in Zwitserland (dus buiten Zone EU), en je oma belt je om te vragen hoe het is, betaal jij de extra kosten. Je oma belt in dat geval gewoon tegen haar normale tarief!


Overzicht van mijn tarieven

Je belt of smst een nummer in Nederland een Nederlands mobiel nummer in de EU * een Europees nummer een nummer buiten de EU
vanuit Nederland Geen extra kosten Geen extra kosten €0,23 (minuut)
€0,07 (sms)
Afhankelijk van zone >
vanuit een EU-land Geen extra kosten Geen extra kosten Geen extra kosten Anders, kies boven je land
van buiten de EU (incl. Zwitserland) Anders, kies boven je land Anders, kies boven je land Anders, kies boven je land Anders, kies boven je land

* Voor jou als beller maakt het niet uit waar iemand met een Nederlands telefoonnummer zich bevindt, jij betaalt als beller altijd het nationale tarief. De ontvanger van het gesprek betaalt indien deze zich buiten de EU bevindt bij de meeste aanbieders roamingkosten voor het ontvangen van jouw gesprek of sms. Let op: er kunnen verschillen zijn in de zone-indelingen die de verschillende providers aanhouden.

Bellen & SMSen naar het buitenland

Vanuit Nederland naar:
Zone EU €0,23 per minuut / €0,07 per SMS Welke landen zijn dit?
Zone 1 €0,51 per minuut / €0,25 per SMS Welke landen zijn dit?
Zone 2 €1,02 per minuut / €0,25 per SMS Welke landen zijn dit?
Zone 3 €1,27 per minuut / €0,25 per SMS Welke landen zijn dit?
Zone 4 €2,54 per minuut / €0,25 per SMS Welke landen zijn dit?

Veelgestelde vragen